Thursday, September 17, 2015

Childhood Photos: Jom Main Simple Game!

Assalamualaikum.

Selamat Hari Malaysia! (semalam). As i mentioned before aku ni sekarang stay kat rumah makcik aku sebab praktikal kan. So, pada suatu hari, aku belek-belek album gambar kat rumah beliau maka tiba-tiba aku terpandang gambar-gambar aku masa kecik. You know what, kat rumah aku mak aku tak simpan pun gambar gambar waktu baby baby nie. Maklumlah kan mak aku dulu selalu beranak kecik. Aku yang kelapan dari sembilan beradik kau ingat sempat ke mak aku nak pergi kedai gambar? zaman dulu bukan macam sekarang, mana ade dah nak pergi kedai-kedai gambar ni, snap pakai camera sendiri, print sendiri aha.

Lain lah dengan makcik aku nie, dia muda sikit berbanding mak aku and anak sulung dia sebaya aku. Kalau anak sulung, mestilah nak kumpul gambar banyak banyak kan? maklum lah anak sulung =_=
So dengan penuh kesiannya, aku pun menumpang kasih dgn makcik aku lah hahahaha


So dengan excited (mcm gambar diatas) aku belek-belek album gambar dia lalu berkata "nanti nak scan gambar ni!" dan inilah hasilnya.................................



1. Red or Yellow?



2. Left or Right?


3. which one was me? (*describe)



 4. Blue or Red?



5. Happy or Gloomy?


Okay now, jom main teka gambar aku, hahaha senang gila kan game nie. First three winner will be adding to my bloglist! well it's up to you nak join ke taknak, reward tak menarik pun hahahha but still kalau korang kat bloglist aku, aku akan selalu ke blog korang. Game just for fun!

Cara jawab soalan: 
First; buat numbering mcm gini:

1.
2.
3.
4.
5.

Second; bagi jawapan dia mcm gini: 

cth: 1. Red
(*ini penting, tolong tengok soalan bawah gambar bkn jwpn sendiri)

Third: bagi apa-apa komen tentang entry ni: 

cth: saya suka tengok gambar baby!



P/S: Tengok betul-betul bawah gambar tu ada soalan dia utk no 1-5. Okay goodluck! hehehe.
------------------------------------------------------------------------------------------------
“When we are children we seldom think of the future. This innocence leaves us free to enjoy ourselves as few adults can. The day we fret about the future is the day we leave our childhood behind.”


Monday, September 14, 2015

Song Il Gook Is Heavy-Hearted and Blames Himself for Daehan’s Weak Eyesight

Assalamualaikum





On the September 13 episode of “Superman Returns,” Song Il Gook and the triplets visit an eye doctor and receive some troubling news.
When it’s Daehan‘s turn to get a check-up, Song Il Gook informs the doctor, “Daehan keeps blinking excessively these days, I think it’s because he can’t see well.” It turns out that Daehan does blink a lot when he’s watching TV.
After checking him, the doctor says that Daehan has weak eyesight and has to wear glasses for the rest of his life. Hearing those words, Song Il Gook says, “But he’s so young,” and looks hurt.Letting out a big sigh, Song Il Gook comes home and calls his wife, telling her, “I gave him a bad trait and I feel so sorry,” and thinks that Daehan’s weak eyesight is his fault.
Source : Soompi


Well, actually dah lama aku perasan Daehan pakai spec sebab tgk banyak pic dia pakai spec dari fanpage diorang (bkn masa shooting utk TROS) , tapi episode 95 kali ni, Song Ilkook bawak triplets jumpa eye specialist, so secara officially sekarang ilgook dah declare yang daehan dah kena pakai spec for the rest of his life.

Aku pun rabun jugak. Aku paham macam mana perasaan orang rabun. Lagi-lagi budak kecik. Himnae Song Daehan.




ignore my grammar *eldest & hurting

 lepas aku tweet macam tu, ada jugak manusia berbusuk hati tuduh "kecik kecik dah tgk blue, sebab tu jadi rabun" AMBOI?



Indahnya bahasa. HAHAHAHA yang kelakarnya twitcon dia pun berspec jugak, so? bercakap melalui pengalaman kah beliau? LOL. Entahlah kenapa korang anti-korean ye? prejudice sangat, sampai tahap aku nak learn hangul/korean pun dilabel 'obsess' masalahnya kau kenal aku ke? pasti? *feeling meh*





Janganlah jadi mentality kelas ketiga. Open minded lah oh please. Berbalik kpd daehan rabun tadi, okay look, mak bapak dia dua-dua rabun, aku ada baca somewhere yang mengatakan masalah bad eyesight ni juga disebabkan keturunan, aku pun dari keturunan orang-orang rabun. so tak relevan nak judge orang ni rabun sebab tengok benda tak senonoh kalau kau tak ada bukti. tolonglah jangan tunjuk kebodohan tu terang terangan. aku taknak layan sangat orang macam ni. lepas dia reply lagi, aku pun cakap "suka hati kau la nak cakap apa" then, dia pun senyap. betullah orang kata,

"anjing kalau dia menyalak, jangan dilayankan sangat nanti dia menjadi jadi. biarkan je dia menyalak sorang-sorang lama lama tu penatlah dia"